DRØBAK: Mystiske Oda Krohg er et navn som fortsatt vekker sterke følelser. Mandag gjester musikkartisten Kristi Kinsarvik flerbrukshuset Smia på Dyrløkke med sin forestilling om den sagnomsuste damen, en av de ledende bohemene i Christiania på 1880-tallet.
– Oda var en sterk og skapende kvinne og kunstner i et mannssamfunn, sier Kinsarvik.
Den drevne kulturformidleren deler historien om Oda fra hun blir født inn i den store barneflokken til regjeringsadvokat Lasson, til ansvaret for den kreftsyke broren, et ekteskap som endte i skilsmisse, og veien videre mot forelskelsen i Hans Jæger og giftermålet med Christian Krogh, til hun ble en av de ledende bohemene i Kristiania.
Christian Krogh tilbrakte mange somre i Drøbak.
Somre på Hvitsten
Da Oda var 16 år, kjøpte faren en liten husmannsplass i Hvitsten. Der var de om somrene, og Bokken Lasson, Odas søster som egentlig het Caroline, og som seinere skulle bli kjent som grunnlegger av Chat Noir, skrev i sin selvbiografi: ”Det kan ikke tenkes et mer fullkomment sommersted for barn….. Hele bakken var full av blomster og en liten fjellknaus med trær langt nede, liksom en ø i et grønt hav.”

Klar med Drøbak-bok: – Jeg syntes det var rart at ingen hadde plukket opp temaet før
Hemmelig forelskelse
Sommeren 1888, mens Oda var den store maleren Christian Krohgs elev og kjæreste, ble hun forelsket i Hans Jæger som nettopp var kommet hjem fra Paris, dit han hadde rømt for å utsette en fengselsstraff. Sammen med bohemen Haakon Nyhus leide Jæger seg inn på plassen Emmestad for å være i nærheten av Oda.

Anne-Lise står bak Drøbaks «hemmelige» attraksjon
Oda prøvde å passe på at folk ikke skulle få vite om forholdet, men var Jæger forvirret, slik forelskede folk ofte er, han tok feil av møteplasser og avtaler. Oda måtte holde forholdet hemmelig: Husk så på, sier hun – at når De kommer her ut med båten, så går De ikke i land i Hvidsten, men reiser med til Filtvet og ror derfra over til Emmestad, så ikke folk i Hvidsten skjønner noe – kan De nå gjøre akkurat som jeg sier?
– Jeg skal aldri mer gjøre noe som De ikke vil, sier han sakte og ser sykt opp på henne – adjø!
Sommeren endte med at Jæger ga ut boka Kristianiabilleder sammen med Haakon Nyhus. I den boka blir både Oda og søsteren Bokken Lasson hengt ut.
Drøbak-tilknytning
I forestillingen Oda Krohg, Bohemens prinsesse, vises flere av Oda Krohgs malerier. Kristi Kinsarvik synger sine egne viser, og Øystein Johnsen, kjent for mange i Drøbak, kommenterer og akkompagnerer på basstrompet.
Akkompagnatør og arrangør Øystein Johnsen satte spor etter ti år i Drøbak frem til århundreskiftet, blant annet som medlem av Cabinorkesteret og som stifter av Dröbach Harbour Jazzband. Han var også formann i Drøbak Storband, før han sluttet som båtfører på ferja til Oscarsborg og dro til Fiskarfagskolen i Aukra.
Etter å ha utdannet seg til sjøkaptein, flyttet han til Tjøme.
Forestillingen har vært vist på Det Norske Teatret, Drammens Teater, Nordland Teater og på mange kulturhus rundt i landet.
«Kristi Kinsarvik forteller med en utsøkt innlevelse», skriver Rana Blad, mens en annen anmelder skriver om en enkel og intim forestilling, som etterlot et inntrykk av troverdig kunnskap og pålitelig kjennskap til materialet.
Duoen har tidligere hatt forestillinger om bl. a. Sigrid Undseth og Inger Hagerup.
ERIK DE LA FOREST – med røtter i de franske skoger