Koronaviruset har den siste uka tvunget folk over hele landet til både å jobbe hjemmefra, gjøre skolearbeidet hjemmefra og holde seg hjemme. Det har ført til en voldsom økning i trafikken på nettet og et enormt behov for kapasitet, og på oppfordring fra EU gikk strømmegiganten Netflix torsdag med på å redusere kvaliteten på sine filmer og serier i 30 dager for å minske datatrafikken.

Dekningsdirektøren i Telenor Norge er imidlertid klar på at vi i Norge kan senke skuldrene og puste med magen:

– Det et norske mobil- og bredbåndsnett er dimensjonert for dette, og vi ser ingen akutt krise med tanke på kapasiteten. Situasjonen er mye mer kritisk i mange andre land som har langt mindre robuste systemer, slår Bjørn Amundsen fast til Romerikes Blad.

– Vi skal gjøre vår del

Telenor opplyste i en pressemelding tidligere denne uka at de har økt kapasiteten på 300 basestasjoner for å sikre at det er dekning der folk bor og arbeider, og Amundsen legger ikke skjul på at vi opplever en ekstremsituasjon akkurat nå.

– Vi ser at det er omtrent dobbelt så mange som normalt som ringer hverandre samtidig, bruken av sms har økt fra rundt 15 millioner meldinger i døgnet bare i Telenors nett til 35 millioner – blant annet som følge av at både myndighetene og private bruker sms til varsling og kundekontakt – og også bruken av det mobile bredbåndet øker. Men den kraftigste økningen ser vi i bruk av streaming og videotjenester, sier han til Romerikes Blad.

Dette har imidlertid ikke ført til problemer så langt, slår dekningsdirektøren fast.

– Nei, og jeg er ikke redd for at nettet skal sprenge, selv om belastningen er stor. Samtidig er vi fortsatt langt unna den belastningen vi opplevde under Ski-VM, sier han.

– Bør den enkelte likevel gjøre noe for å bidra til å belaste nettet mindre?

– Nei, jeg tror ikke det er noen grunn til det. Folk kan være på både hjemmekontor, streame film, skype med venner og ha virtuell kontakt uten dårlig samvittighet, så skal vi og andre operatører gjøre vår del. Jeg tror det er et mye større problem for samfunnet om vi ser for mørkt på dette og graver oss ned, er Telenor-direktørens oppløftende budskap til folket i det vi går mot nok en helg underlagt koronarestriksjoner.

Ikke tatt høyde for alle samtidig

– Men de fleste med barn i skolealder opplever at systemene og læringsplattformene periodevis er nede og ikke fungerer, har ikke dét en sammenheng med nettkapasiteten?

– Dette handler først og fremst om såkalte VPN-løsninger, brannmurer og lokale tjenestelag, og hvordan kapasiteten deres er tilpasset den bruken som nå skjer. Selv om de aller fleste har gode nok løsninger hjemme for på kunne bruke mobilen eller bredbåndet, er det ytterst få skoler og bedrifter som har tatt høyde for at alle elever eller ansatte skal være pålogget samtidig, svarer Bjørn Amundsen.

Han presiserer at det kan og vil oppstå flaskehalser når brukerne forsøker å koble seg på ulike jobbrelaterte systemer hjemmefra, for eksempel VPN-nettet, brannmurer eller andre lokale tjenestelag.

Amundsen understreker også at det selvfølgelig også an skje at en det er eller annen basestasjon som kortvarig går full, men presiserer at både Telenor og andre operatører har beredskap til å håndtere slike utfordringer.

– Det kan selvsagt bli utfordringer med hensyn til driftspersonell og «røde soner», men vi er i tett dialog med våre entreprenører og lover å gjøre alt vi kan i denne kritiske situasjon for landet vårt. Heldigvis har vi et av verdens beste mobilnett, som vi har dimensjonert for å ta slike trafikktopper, sier Telenors dekningsdirektør.