Bestill Amta+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold 

Den siste tiden har flere norske mobilabonnenter fått en kryptisk SMS, tilsynelatende fra teknologigiganten Apple, skriver Nettavisen.

«Du har en (1) savnet medling fra Apple», står det i tekstmeldingen og mottakeren blir videre bedt om å klikke på en lenke.

Denne teksten er de siste dagene sendt fra flere ulike numre, men felles for dem alle er at nummeret har Kambodsjas landkode, +855.

Nettavisen har vært i kontakt med Apple Norge, men de har foreløpig ikke svar på om de har fått mange hevendelser fra kunder som lurer på om denne meldingen er reell. De sjekker nå opp i saken.

Nettstedet Telefonterror.no har registrert flere titalls registreringer fra folk som har fått denne SMS-en fra ulike numre den siste uka.

- Forplikter deg til abonnement

Telenor har ingen oversikt over hvor mange av deres kunder som har mottatt denne meldingen, men har forsøkt å sjekke opp nettsiden som det lenkes til i SMS-en.

- Selve domenet linken går til er blitt tatt ned, så vi kan ikke si mye om den. Men det er et typisk domene som brukes til «reklame» og som har som formål å hente ut personlig informasjon eller kredittkortinformasjon, sier Per Aril Meling, pressekontakt i Telenor, til Nettavisen.

Når man klikker seg inn på lenken får man ofte beskjed om at man må betale en liten sum for å få tilgang til premien sin, eller i dette tilfellet den «savnede meldingen».

- Ofte sier de at du har vunnet noe, men at du må betale for eksempel 50 kroner med kredittkort for å motta det du har «vunnet». Når du godtar disse betingelsene forplikter du deg ofte til et abonnement som faktureres én gang i måneden. Dette står som regel med liten skrift under, forteller han.

- Kan gi virus på data og mobil

Meling sier denne metoden ikke er i strid med loven, men at det er en måte å lure folk til å tegne abonnementer eller få fatt i kontoinformasjonen deres.

- Det er likevel helt mulig at disse avsenderne linker til sider som prøver å installere en ondsinnet programvare. Dette kan gi virus på mobil og datamaskin, men vi har ikke sett eksempler på dette på mange år.

Fenomenet er kjent som fishing, fordi det fisker etter sensitiv informasjon fra sine «ofre».

- Hvordan velger avsenderne av denne typen SMS-er sine mottakere?

- De kan ha valgt ut en tilfeldig nummerserie som de sender til. Telefonnumrene ligger jo på nett, og det finnes programvarer som spyr ut denne informasjonen til mottakerne. Og så satser avsenderne på at folk klikker på linken.

På generelt grunnlag advarer mobilselskapet sine kunder mot å klikke på lenker de får tilsendt av ukjente mobilnumre, særlig fra utenlandske avsendere.