Nesodden ble som kjent blant landets hardt rammede steder fredagen 22. juli 2011 da leder av Nesodden AUF  Bano Abobakar Rashid og nestleder Diderik Aamodt Olsen ble drept på Utøya. De var henholdsvis 18 og 19 år da de døde.

Fra Nico Widerbergs monument kom opp i Vanntårnåsen i 2013 har årsdagen for de grusomme hendelsene blitt markert  i regi av kommunen med kransenedleggelse der.

Les også: I sporene av rosetoget

I år hadde rundt femti mennesker funnet veien til den neddempede markeringen. Arve Ruud la ned en krans med røde og hvite roser på vegne av kommunen. Støttegruppen 22. juli Akershus en hvit krans og mange hadde med roser og andre blomster. Deriblant Arbeiderpartiets Yvonne Schilling som i sin tale for dagen blant annet sa følgende

- Sorg er et hardt materiale. Vi som står igjen vil aldri glemme Diderik og Bano, framtidens ledere, forkjempere for frihet, likhet og solidaritet. Vi som er igjen skal ære de døde ved å oppfylle deres liv, selv om ingenting blir det samme. Vi holder liv i drømmene deres. Vi hedrer dem ved å arbeide videre for det de trodde på.

Hun minnet om at det åpne rommet  i Widerbergs-statuen representerer alle ofrene i regjeringskvartalet og på Utøya.

- I steinen ser vi  tomrommet  etter alle de 77 som falt. Etter Diderik. Etter Bano. Det er et sterkt uttrykk for savn. Et uttrykk for at det norske grunnfjellet ble angrepet, men ble stående. Vi trenger fortsatt å stå sammen, understreket hun.

Les også: Neddempet minnemarkering