Noen gruer seg fordi de har erfaring med at jula bringer med seg overforbruk av alkohol, andre har vonde minner om krangling og uenighet.

Noen gruer seg til å skulle være alene. Andre skal feire sin første jul etter et krevende brudd, og for de som har barn kan dette medføre ytterligere bekymringer og vanskeligheter.

Noen er fylt av sorg etter å ha mistet en av sine kjære, og det kan kjennes uutholdelig at en plass rundt bordet er tom for alltid.

I den senere tida har også nye bekymringer dukket opp; frykt for konsekvensene av krigen i Ukraina, uro på arbeidsplassen, bekymringer for å stå uten arbeid og ikke minst økonomiske vanskeligheter, forsterket av høy prisvekst og økte strømpriser.

Et forstørrelsesglass på ulikhetene

Jula er som et forstørrelsesglass på følelsene og ulikhetene i samfunnet.

Det er som om jula forstørrer følelsene våre, og forsterker eksisterende - og økende – forskjeller i samfunnet. Ulike media gir oss oppskriften på den «perfekte» jula. Vi får velmente råd om julegavekjøp og juleforberedelser.

Jeg synes det er trist. Ingen burde grue seg til jul. Det finnes ingen fasit på hva som er den «perfekte jul». 

Bente Bjerknes

Utallige kjendiser inviterer oss inn i sine julepyntede hjem, hvor vi også får vite hvordan akkurat de feirer jul med familie og venner. Det skapes et bilde av glede og samhold, ofte knyttet til god økonomi og trendy innredningstips.

Kontrasten til det mange erfarer blir stor.

For 2022 melder Unicef at 600 000 voksne nordmenn gruer seg til jul. Dette er en økning fra tidligere år.

Jeg synes det er trist. Ingen burde grue seg til jul. Det finnes ingen fasit på hva som er den «perfekte jul».

Jeg tror den kan bli både god og meningsfylt uten de dyreste pakkene eller det mest julepyntede huset.

Det kan være en god ide å stille seg selv spørsmålet om hva som er viktigst.

Erkjenn din egen situasjon og finn ut av hvor du vil legge din energi og krefter. Gi slipp på skammen! Om du har det vanskelig, ta mot til deg og snakk med noen – familie, venner, eller noen helt eksterne. Det er modig å be om hjelp! Å sette ord på hvordan du faktisk har det kan hjelpe. Kanskje vil du oppleve at flere har det som deg.

Er det tungt å feire jul hjemme – spør om du kan feire hos noen andre. Identifiser utfordringene og ikke vær redd for å be om hjelp til å håndtere dem.

Mange frivillige organisasjoner stiller opp i jula

Det finnes flere organisasjoner som er tilgjengelige i julen. Mange har døgnåpne tilbud.

Noen eksempler er:

  • Hjelpetelefonen 116123, åpent for alle - hele døgnet
  • Kirkens SOS 22400040, åpent for alle - hele døgnet
  • Kors på halsen - for ungdom opp til 18 år

Om du ønsker å være sammen med andre, eller bidra som frivillig kan du kontakte en av disse organisasjonene:

  • Alternativ jul
  • Kirkens bymisjon
  • Frivillig.no

Lokale arrangementer:

  • Frelsesarmeen i Drøbak skal ha gudstjeneste julaften klokken 15.00 og julefeiring klokken 16.30. Du kan melde deg på ved å ringe 454 30 079.

  • Nesodden Vertshus åpner dørene kl.16.00 og inviterer til gratis julefeiring i samarbeid med Nesodden frivilligsentral. De ønsker seg påmelding fra barnefamilier med alder og kjønn på barna. Påmelding til Frivilligsentralen på telefon: 484 54 848 eller [email protected]

Med ønske om den beste julefeiring for deg og dine❤️❤️