De ber alle om å være forsiktig med musegift i hjemmet, og om å varsle myndighetene dersom uhellet er ute.

Dyrebeskyttelsen melder at de har hørt om to tilfeller med døde katter i Drøbak som skal ha blitt forgiftet over nyttår.

– Giften man mistenker at har forårsaket dødsfallene heter alfakloralose og selges direkte til forbrukere under ulike produktnavn, varsler de i en pressemelding ifølge Moss Avis.

Dette er en hurtigvirkende musegift som skal brukes inne. Det advares mot at katter og andre dyr kan få i seg giften direkte eller dersom de får i seg mus som har spist giften.

Store mørketall

Moss og omegn dyrebeskyttelse har ikke hørt om lokale tilfeller av forgiftede katter, annet enn de to kattene i Drøbak.

Det er trolig ifølge store mørketall for antall dyr som er blitt forgiftet, men Dyrebeskyttelsen Norge er bekymret over alle tilfellene de har hørt om.

– Musegift på avveie er noe vi alltid har hatt, men i 2019 virker det som at antall dødsfall har eksplodert, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Det oppgis ikke i pressemeldingen hvor mange dødsfall det har vært i 2019.

Kontakt veterinær

Om du mistenker at katten din er forgiftet, anbefales du å kontakte veterinær med en gang. Det finnes ikke motgift, men veterinæren kan hjelpe.

– Veterinæren kan gi støttebehandling for å motvirke effekten av giften. Giften er hurtigvirkende, og symptomer kommer etter 30 minutter til 4 timer etter at katten har fått i seg giften.

Vanlige symptomer på forgiftning med alfakloralose er skjelvinger, sikling, ustøhet, kramper og koma. Forgiftede katter blir ofte nedkjølt og kan dø etter kort tid. Behandling mot forgiftningen kan blant annet bestå i å gi medisiner som reduserer kramper, væskebehandling, varme og sørge for at katten får i seg næring, samt annet stell og pleie. Det kan være nødvendig å behandle katten i 1–3 dager.