Varmere vær får bileiere til å utsette dekkskiftet i det lengste, melder dekkbransjen. Bileiere som setter bort dekkskiftet og dekkoppbevaringen til dekkhotell, får innkalling når vinteren nærmer seg.

– Vi opplever stadig oftere at bileierne utsetter dekkskiftet til siste liten, noen senere enn det også. I år er det 20 prosent nedgang i kunder som bekrefter timeinnkallingen sin i forhold til i fjor, sier Ketil Lindstrand i dekkjeden Vianor.

Trenden med å utsette har vært tiltagende de siste årene i takt med mildere høst- og vintervær. Noen venter gjerne til langt ut i november med å skifte.

– Vinterværet kommer ofte plutselig. Resultatet er at det blir mye vanskeligere å få dekkskiftetime på dagen, sier Lindstrand.

Les også: Flotte høstdager i vente tross nattefrost

Mildere

Årets september var den sjette mildeste siden 1900. Gjennomsnittstemperaturen i oktober har også ligget over normalen, ifølge Meteorologisk institutt, langs kysten to grader over.

– I lavlandet er det ingen vinter i sikte med det første, men det kommer et temperaturfall i nord fra midt i denne uken. Og over fjellovergangene har det vært snøføre flere steder allerede, sier meteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt. 

Selv har hun lagt om til vinterdekk allerede.

– Vi har hatt flere frostnetter på Østlandet. Det er på ingen måte feil å legge om nå, sier Thyness.

Fra 1. november og til og med første helg etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk i Norge. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode 15. oktober til og med 31. mars.

Utrykningspolitiet presiserer imidlertid omtrent hver høst og vår at de utviser skjønn i overgangsperiodene. Det viktigste er å sko bilen etter de rådende forholdene.

Les også: Disse bilene er dødsfeller

Fukt som fryser

Snøløst betyr ikke nødvendigvis bar asfalt.

– Mange tror de kjører på sommerføre ennå, men det er å lure seg selv. Kombinasjonen av nattefrost og tåke lager lommer av glatt asfalt, sier Ketil Lindstrand i Vianor.

Vinterdekkene du setter på skal ha minst tre millimeter mønsterdybde, ifølge Statens vegvesen. Dekkbransjen mener den bør være dypere.

– Vi anbefaler folk å bytte dekk før. Under fem millimeter reduseres dekkets egenskaper til å drenere vekk snø og slaps, sier Lindstrand.

Les også: Heldigvis møtte den ingen