Slik unngår du vinterferiebulken

Det er bare å forberede seg på lange køer når mange drar fra Oslo til fjells i vinterferien.

Det er bare å forberede seg på lange køer når mange drar fra Oslo til fjells i vinterferien. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I dag pakker mange nordmenn bilen og setter kursen mot hytta. Kø-kræsjene skjer mellom klokken 14 og 17, viser skadestatistikken.

DEL

Et godt alternativ til å stampe i køen, er å vente med å sette seg i bilen til etter klokken 18.

- Det er en økt fare for ulykker i trafikken mellom klokken 14 og 17 på store utfartsdager som i dag. På kvelden avtar trafikken. Det ser vi av ulykkestallene, sier Gunhild Gjølstad, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Hold god avstand

I hovedsak er det småulykker og påkjørsler bakfra som utgjør den største risikoen i utfartskøene.

- Folk er ofte litt stresset og vil komme fram til hytta raskest mulig. Men husk at du ikke deltar i en konkurranse, sier Gjølstad.

Ta med ekstra spylervæske

De nærmeste dagene er det spådd vekslende varme- og kuldegrader over store deler av landet. Dette kan føre til utfordringer både når det gjelder sikt og kjøreforhold.

- Ha med ekstra spylervæske i bilen for å sikre at du alltid har god sikt, for det kan være mye slaps på veiene, sier Gjølstad.

Vekslende temperaturer kan også føre til utfordrende kjøreforhold, og fare for underkjølt veibane med isbelegg.

- Pass på at bilen er riktig skodd, og tilpass farten etter forholdene der du er, sier hun.

Dersom turen går høyt til fjells anbefaler If også at du har med pledd, varme klær og noe mat og drikke i bilen.

- Det kan komme godt med dersom du plutselig må vente lenge på kolonnekjøring eller møter på stengte veier, sier Gjølstad.

Fem gode råd

Også trygg Trafikk har gode råd til alle som skal til fjells. Her deler de sine vinterferietips:

  • Husk hurtigkjettinger: Kjører du piggfritt bør du ha hurtigkjettinger. De kan lett legges på om du sliter med å komme fram.
  • Hold avstand: Hold god avstand til bilen foran. Bremselengden på snø er minst dobbel så lang som på tørr asfalt – og helt opp i fire ganger så lang! Avpass farten etter forholdene.
  • Pakk riktig: Mange biler er tungt lastet med mat og skiutstyr. Pakk de tyngste tingene nederst og lengst frem i bagasjerommet. Bagasje i skiboksen bør ikke veie mer enn 50 til 75 kg.
  • Husk trekant og vest: Ha varseltrekanten lett tilgjengelig og gjerne bak seteryggen. Da finner du den raskt og enkelt. Husk refleksvest når du går ut av bilen.
  • Ta med mat og varme klær: Ingen bør ferdes i fjellet uten varme nok klær til å bli stående utendørs. Blir du overrasket av uvær eller stående fast ved passering av en høyfjellsovergang, er varme klær, mat, vann og varm drikke nødvendig.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags