Morten Mørland dro til England for å studere. Det er 20 år siden. Nå er han på besøk i Norge med eksklusiv utstilling i Drøbak.

Sist lørdag kom mange avistegnere til Drøbak. Ikke bare for å ta del i årskavalkaden, men også for å vise sin ære til en kollega som har gjort stor karriere.

Utstilling Morten Mørland

Avistegnernes hus. Utstillingen er åpen torsdag til søndag frem til 5. mars,

Mørland har fått flere utmerkelser for sitt arbeid i England, blant annet den gjeveste prisen av dem alle, Cartoonist of the Year fra British Press Awards, hele to ganger. Han er også kjent for forsidene til ukemagasinet The Spectator samt en rekke britiske magasiner som Economist og GQ Magazine. I Norge tegner han fast for VG, og bidro lenge til Agderposten.

I 20 år har han jobbet som avistegner for avisen The Times.

Avistegnernes hus er mer enn et sted for utstillinger. Som en friby for avistegnere er huset noe som minner oss på at pressefrihet er mer enn bare et ord.

Frie tøyler

– Avistegnere har gradvis forsvunnet fra avisene. Hva tenker du om det?

– En sak er nok det økonomiske, at de ønsker å spare penger. En annen årsak kan være er at avistegnere kan bli sett som litt farlige. For de kan ikke kontroller dem på samme måtte som man kan med tekst. I stedet for å ta sjansen på å fornærme noen, kan avistegnere bli kuttet.

Hos The Times har nordmannen frie tøyler.

– Jeg har vært veldig heldig der jeg har redaktører som støtter det jeg gjør

– Hender det at du får høre at du har strukket strikken for langt?

– Ja, men ikke fra redaktørhold! Der er jeg helt fri. Jeg opplever jo at folk blir fornærmet, men min stil er litt spørrende og derfor slipper jeg nok litt billigere.

Rett til Premier League

Mørland studerte som sagt i England og mens han studerte fikk han jobben i The Times.

– Jeg var fortsatt under utdanning da jeg fikk jobben. Jeg var i gang ned tredje året på universitetet da jeg fikk jobben i The Times. Siden har jeg vært der.

– Hvis du skal se dette utenfra, hvor høyt henger tittelen avistegner for The times?

– For meg henger den selvfølgelig høyt. Jeg gikk jo inn i bransjen på det øverste trinnet. Rett til Premier League. I starten følte jeg ofte at jeg måtte forsvare at jeg var der. Slik avistegnere blir sett i England har en viss posisjon.

Bomtegninger

Da han begynte i bransjen var det Irak-krigen som sto på dagsplanen.

– Det var lettere å jobbe med en så stor sak, enn de små som krever mer kunnskaper. Jeg brukte mye tid de første årene på å lese aviser, se nyhetene på tv og jeg fulgte debattene i parlamentene.

Om det ikke var selve diskusjonene som trigget Mørland, var det detaljene. Hvordan de forskjellige oppførte seg, spesielle trekk og små viktige detaljer han kunne ta med inn i sin verden.

Alt går ikke knirkefritt. Ei heller for avistegnere.

– Jeg har hatt noe bomtegninger der nyheten har forandret seg helt fra den ene dagen til den andre.

– Jeg setter stor pris på at Avistegnernes hus ønsket meg til Drøbak.

Kom til Drøbak for å hylle

En av dem som tok turen for å hylle Mørland var kollega og avistegner Egil Nyhus.

– Jeg, som norsk avistegner, ser at det er forskjellige tradisjoner. Morten har en veldig britisk stil. Han er en stor humorist. Han trekker ting ut og ikke minst er han en fantastisk god tegner.

– Bildene hans er kjempefine. De inspirerer. Denne utstillingen og å få møte Mørland har jeg gledet meg skikkelig til, sier Nyhus.

Fotfulgt av VG

– Vi har lenge tenkt at vi måtte ha en utstilling med Morten Mørland, sier Bianca Boege fra Avistegnernes hus.

– Han er jo en av de største avistegnerne i England. Når jeg tenker på Morten Mørland, setter jeg ham gjerne i bås med folk som Finn Graff og andre som har holdt på lenge. At han «bare» er 42 år er jo helt utrolig med tanke på den lange karrieren han har hatt.

– «Alle» har jo beundret ham og mange kom ene og alene på utstillingen for å få møte ham.

VG hadde under åpningen med reportere og kamerafolk som fotfulgte Mørland i flere timer under besøket i Frogn.

Åndenød – ikke pustehull

– Han er et begrep og en institusjon. Det han har oppnådd som avistegner, i så ung alder, det tror jeg ingen norske avistegnere kan skilte med. Han gikk rett inn i den øverste divisjonen.

– Han ble ansatt i The times av selveste Peter Brooks. Selveste nestoren i den bransjen. Det er mye mer imponerende at Morten Mørland fra Tromøy tegner fast i The Times enn at et norsk band er innom Billboardlista. Han har er talent som er unikt.


Når det gjelder Avistegnernes hus er Kvistad full av lovord.

– Jeg må bare si gratulerer til Drøbak. At dere har avistegnerhuset her og klarer å opprettholde et er imponerende og viktig. Her er det ikke bare rom for utstillinger. Dette er en institusjon og jeg har hatt gleden av å komme hit mange ganger. Jeg var til og med her da de i sin tid åpnet. Jeg ler like mye hver gang når jeg går rundt her og ser Stabels tegninger. Helt fantastisk.

– Ære være de avisene som opprettholder avistegningen. De som mener at en avistegning er et pustehull. Tar feil. Det skal gi åndenød. Det gir Mørland oss.