Dagen startet med samtalen «Fellesskap som oppskrift på god helse», ledet av varaordfører Eivind Hoff-Elimari (MDG).

– Alt det som skjer under Frivilligsentralens paraply, bidrar til å skape et mer hjertevarmt samfunn her på Nesodden. Samtalen her viste hvor viktig dette er ikke bare for trivsel, men for å holde oss friske. Det er rett og slett et spørsmål om liv og død, forteller Hoff-Elimari.

– Kommunen jobber med å lage en digital løsning for at info om frivillige aktiviteter og behov for og tilbud om hjelp skal bli lett tilgjengelig. Jeg håper at det vil gjøre det enklere for alle å finne tilhørighet, legger Hoff-Elimari til.

– Mennesker er fundamentalt snille

Engelsktalende Julian Abel var med på den innledende samtalen på Tangenten. Han mener at selve meningen med livet er relasjoner til andre mennesker.

– Vi må finne ut hva folket ønsker å drive med, slik at de med samme interesser kan møtes og gjøre det sammen, sier Abel.

– Snillhet er noe som ligger iboende i oss og verden ville vært et enda bedre sted om alle var litt snillere med hverandre. Jeg tror evolusjonen for mennesker bedre kan beskrives som «Survival of the kindest». Det å fungere godt med hverandre har alltid vært viktig for menneskers overlevelse, forteller Abel med et smil om munnen.

– Åpent for alle

Sammen med andre frivillige satt Hedda Mullholland bakerst i lokalet på lørdag. Det bugnet av twist-sjokolade og deres egenlagde «Fin fredag»-plakater på stedet.

– Fin fredag er et tilbud for alle som er hjemme på dagtid på fredager. Vi spiser gratis lunsj sammen og gjør ulike aktiviteter. Vi har blant annet hatt skriveverksted, yoga, salsakurs og konserter, forteller Mulholland.

– Alle er velkommen til denne hyggelige og sosiale møteplassen. Her kommer både stamgjester og nye, hver fredag, sier Mulholland.

Hedda Mulholland forteller at de søkte midler gjennom Stiftelsen Dam i samarbeid med Rådet for psykisk helse og at de håper «Fin fredag» er noe de kan holde på med i lang tid.

Ønsker en plattform

Steinar Dahlen skapte god stemning som konferansier på arrangementet.

Tidligere i uken var han på Stortinget for å snakke om hvordan man kan få til et bedre samspill mellom innbygger og kommune.

– Det er utrolig mye godt som kommer ut av at folk møtes. Vi ønsker en plattform, som for eksempel en app, der folk enkelt kan få med seg hva som skjer på Nesodden, forteller Dahlen.

– Jeg synes frivilligsentralen er en utrolig viktig aktør. De ivaretar samhold, sier Dahlen.

– Trenger ikke være alene på Nesodden

Daglig leder for Nesodden Frivilligsentral, Hege Emilsen, ønsket lørdag å gi gjestene et innblikk i hva de har å by på.

– Vi ønsker å spre ordet slik at folk får vite om alt vi tilbyr. Vi har rundt tjue til tjuefem faste aktiviteter i uka som vi ønsker at folk skal vite om og her er alle velkommen, sier Emilsen.

– Det er mulig å komme med innspill om man ønsker å bidra med noe eller om det er noe man savner. Ingen trenger å være alene på Nesodden, sier Emilsen.

Avslutningsvis forteller hun at det for tiden er enklest å nå dem fysisk på Frivilligsentralen, på telefon eller på Facebook.

– Mange ønsker å oppnå ro i hverdagen

Kevin Reeder holder ukentlig gratis mindfulness hver onsdag fra 18-19, med gruppen «Nesodden Mindfulness». Det begynner på Nesodden Frivilligsentralkontor på Tangen Senter og ofte tar de turen ut om det er fint vær.

Han forteller at mange kjenner på et fellesskap av å gå sammen i naturen, selv om man ikke nødvendigvis snakker sammen.

– Det har vært både politikere, pensjonister, «hipstere» og alle slags folk her. Mange ønsker å roe ned og «lande» i en ellers stressende hverdag, forteller Reeder.

– Tur i små grupper er givende

Kommuneoverlege og fastlege Liv Hagen fortalte i den innledende samtalen om hvordan hun var blitt inspirert av Julian Abels budskap og nylig hadde begynt med enkelte pasientkonsultasjoner som turer i skolen og i små grupper.

Det opplevde hun som langt mer givende for flere pasientene og er nå åpen for å prøve dette ut med flere pasienter.