Gå til sidens hovedinnhold

U3A i Drøbak; Fra brudeferden i Hardanger til sommeren i Drøbak

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

DSjelden eller aldri i norsk kunst er det blitt produsert så mange solide og gedigne verker som i årene omkring 1890, da den steile naturalisme begynte å mildnes og en ny fargestemningskunst begynte å våge seg fram, skriver Leif Østby i Norges kunsthistorie. 1880-tallets kunststrid hadde lagt seg. De fremste Christiania- bohemene hadde forlatt hovedstaden. Nå fulgte roligere og svært produktive år.

Vår lokale forfatter og billedkunstner Jan-Kåre Øien arbeider med en bok om dette temaet. Den vil bli utgitt i forbindelse med Verneforeningen Gamle Drøbaks 50 års jubileum i 2021. Kunstgruppa i U3A har engasjert ham til et foredrag 17. oktober, med tittelen; «Kunstnerne i Drøbak 1875 -1935».

I disse årene ble Drøbak sommerens samlingsted for en hel flokk av kunstnere. Her fant de inspirasjon og motiver. Særlig var tilstrømningen stor på 1890- tallet. 1880- årenes samfunnskritiske naturalisme preget ikke lengre produksjonen, og Drøbak ble motiv for en rekke stemningsskildringer.

Det var nå de oppdaget perlene nedover fjorden. For å si det med Mentz Schulerud: ”Det var i disse årene kunstnerne forelsket dyrket de grønne sommerhaver med sildrende sollys over hagebordet med de tømte, solreflekterende glass. I bakgrunnen lyste de hvite lerretsdressene og røde parasoller over blå bomullskjoler.” Dette og mer til, fant de nettopp i Drøbak.

Den kunstneriske oppdagelsen av Drøbak ligger noen år forut for dette. I 1875 la Hans Gude sitt sommeropphold hit. Året etter møter vi Brynjulf Bergslien i Drøbak. Fra slutten av 1870-tallet og frem mot århundreskiftet kom alle sammen; Frits Thaulow, Hulda Tegnèr Grønneberg, Oscar Wergeland, Christian Krohg og Oda Krogh er alle kunstnere med tilknytning til Drøbak.

Kunstgruppa i U3A er arrangør for foredraget som holdes i 2. etasje i Frogn bibliotek torsdag 17. oktober klokken 11.00. Velkommen. Åpent for både medlemmer og andre.

Kommentarer til denne saken