Sjelen er sentral i de fleste gamle kulturer. I yoga, meditasjon og mindfullness søker en å komme ned i en tilstedeværelse i eller nær sjelen. Psykiater Jan Karlseng vil i dette foredraget torsdag 2. februar snakke om det å forstå det viktigste ved et menneske.

Her hjemme er det helt annerledes. Her dominerer logikk og den rasjonelle bevisstheten. Den banet seg vei for flere hundre år siden og snek seg inn overalt. Et sted på veien ble de fleste opplært til å ta på seg logikkens briller, som om det var fritt frem og ta snarveier og forenklinger i forståelsen av oss selv.

I dag kaller hjerneforskerne bevisstheten for vår tids største utfordring. De vet at vår hjerne er involvert i hva vi opplever, men hvordan bevissthet oppstår aner man ikke. Og når det gjelder vår sjel har forskere bevist at telepati og klarsyn er virkelig. Ved hjelp av nye funn i kvantefysikk er det nå et tidsspørsmål før forskere gjenskaper en ny dypere forståelse av bevisstheten.

Foredraget åpner for nysgjerrighet over dette store tema. Hva er sjelen? Å forstå den klare bevissthetens store muligheter. Hvordan kan vi kjenne at noen ser på oss bakfra? Hvordan kan vi fornemme at noen ringer oss? Har vi ikke alle opplevd at en venn, en datter og sønn tenker på deg og du føler det i hele deg?

Finnes det en bevissthet utenfor oss som kobler oss til naturen? Hvordan kunne Snåsamannen fortelle hva som hadde skjedd i fortid og hva som ville skje i framtid? Hvordan er det slik at store oppfinnelser og god litteratur skapes i sjelen? Hvordan kan folk endre seg raskt helsemessig når de får dypere innsikt? Bli med på en reise i sjelens storslåtte landskap og la deg inspirere til egen undring.

Psykiater Jan Karlseng har skrevet boken SJELEN om vår kloke, sunne og fasinerende indre natur.

Foredraget er en personlig og "verdinøytral" undringsreise blant filosofer, forfattere, Snåsamannen og opplyste kvinner og menn. Hensikten er å forstå og utforske intuisjon og sjelen. Fokus vil være på helse, livsglede, kreativitet og indre ro. Boken er blitt en bestselger blant nysgjerrige intuitive kvinner og mange med akademisk bakgrunn mener den er etterlengtet.

Jan Karlseng har vokst opp på Nesodden og bor i Drøbak. Han har vært fastlege i Drøbak, psykiater ved Folloklinikken, studert sosialantropologi og akupunktur.

Velkommen til et interessant foredrag i cafe Sjøstjernen torsdag 2. februar klokken 11.