Gå til sidens hovedinnhold

U3A i Drøbak vil belyse Ocarsborgs historie – «Oslofjoredens Gibraltar»

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Kari Rosenkilde, pensjonert guide fra Drøbak, vil fortelle historien om hvordan Oscarsborg festning ble til, den tidligste historien, fra før det ble en festningsøy og et av de mest kjente
minnesmerkene fra 2. verdenskrig. Dette skal finne sted torsdag 5. september på Cafe Sjøstjernen.

Vikingkongen Håkon Magnusson startet bygging av festningsanlegg langs kysten av Norge, og leidangen ble stasjonert i fjorden. Det første som ble bygget, var blokkhus, som bøndene i Frogn måtte være med å betale for.


Foredraget vil komme inn på Kong Christian Fredrik sin rolle i byggingen av en festning her ved «Oslofjoredens Gibraltar», som han kalte det trange Drøbaksundet. Festningen ble bygget med tanke på forsvar mot øst. Svenske steinarbeidere ble importert for å bygge borgen. Etter hvert ble etableringen av kystartilleriets befalsskole lagt hit, og ble en viktig del av forsvarets utdanningssystem.

Tidligere lå Kaholmene som et fristed fra myndigheter, et overnattingssted for sjøfarende og fiskere. Med sitt vertshus og gårdsbruk. Hun vil fortelle om hvordan det gikk til at øyene ble liggende utenfor i dobbelt forstand da Drøbak fikk bystatus i 1842. Dette medførte at barna som bodde på øyene ikke fikk gå på skole i Drøbak, men måtte til Billitt og Svodastiger, som Sogsti skole ble kalt den gang.

Kari Rosenkilde vokste opp i Oslo. Siden bestemor bodde i Drøbak, ble alle sommerferier tilbragt her, og i 1981 fikk hun anledning til å flytte til Drøbak. Oldefar var jakteskipper, og bestefar var underoffiser på Oscarsborg. Da hun nærmet seg pensjonsalder våknet interessen for historie. Hun arbeidet som guide på Oscarsborg ved museet i perioden 2003–2008. Ulike kurs har gitt henne autorisasjon som guide i Follo. Hun var med å etablere virksomheten FolloGuide, med formål å tilby turer og arrangementer, vesentlig i Ås og Drøbak. Kari har på kort varsel og sporty vis sagt ja til oppgaven etter som det kom sykdomsforfall fra foredragsholderen som skulle prate om senkingen av Blücher.

Kommentarer til denne saken