Trond Olsen mistet en datter og to venner i en tragisk båtulykke i Drøbaksundet for snart ni år siden.

– Det må aldri skje igjen. Jeg må for alltid leve med det som skjedde da "Ribben" kjørte på Småskjær denne natten. Tre ble drept i båtulykken, tre hardt skadet, sier Olsen, som ønsker å komme med noen gode råd til båtfolket før båtsesongen starter for alvor.

Promillemistanke

Sist helg var det en ny båtulykke i Oslofjorden. Denne gang utenfor Steilene på Nesodden.
Tre menn gikk på grunn, og mens vannet fosset inn i båten kom redningsskøyta "Bergesen" dem til unnsetning.
Denne båtulykken kunne fått et langt alvorligere utfall om redningsskøyta med stasjonering på Oscarsborg i Drøbak ikke hadde funnet båt, skipper og passasjerer så raskt etter at nødmeldingen tikket inn natt til søndag.
Mannskapet om bord på fritidsbåten som gikk på grunn ved Steilene ble tatt om bord på i redningsskøyta "Bergersen". Også båten de kjørte, som etter ulykken tok inn store mengder vann, ble reddet. Den ble etter at mannskapet om bord på "Bergesen" hadde tømt den for mye vann, fraktet til Svestad brygg.
Det er mistanke om promillekjøring. Blodprøve ble tatt av båtføreren. Resultatet av blodprøven foreligger foreløpig ikke.

– Glemmer det aldri

Tilbake i Drøbak treffer Amta Trond Olsen. Han forteller til avisen at han aldri noen gang kommer til å glemme det som skjedde da de skulle ta den åpne båten med 150 hestekrefters motor tilbake til Drøbak etter en hyggelig kveld på Oscarsborg.
– Om jeg ikke glemmer den tragiske båtulykken, har jeg lært å leve med den. Vi kan ta lærdom av det som skjedde, men vi kan ikke gjøre om på noe som helst, sier Olsen.

0,8-grense

Trond Olsen er glad i sjøen, og han er ofte ute på vannet i sin flotte 37,5 fots store cabincruiser.
– Men jeg har respekt for hvilke krefter som er på vannet. og det gjelder å ta hensyn i forhold til dette.
– Hva tenker du på da?
– Blant annet dette med alkohol. Jeg ser ikke noe galt i at man tar seg en øl når man kjører båt. Det er faktisk tillatt. Promillegrensen til sjøs er 0,8. Men det går altså en grense, og den må båtfolket overholde. Alkohol og båt er ikke forenlig med inntak av for mye alkohol.
– Du er mye på sjøen. Hvordan synes du båtfolket oppfører seg?
– Det er blitt mye bedre enn det var, sier Olsen.

– Må si fra

Oslofjorden syder av båtliv på sommeren. Ikke minst langs kystlinjen utenfor Frogn og Nesodden.
– Jeg skal ikke være belærende, men med den erfaringen jeg har fra båtlivet kan jeg gjerne komme med noen tips til de som ferdes på sjøen.
– Hva er den største faren når du kjører båt?
– Mørket. Vi kjørte på grunn midt på natten. I mørket. Etter hva jeg har skjønt kjørte også båten som grunnstøtte ved Steilene på grunn når det var mørkt. I tillegg til å være klar over farene ved å kjøre båt i mørket, er det viktig å ha respekt for promillegrensen til sjøs.
– Flere gode råd?
– Ja, ikke vær redd for å si fra til båtføreren når du synes det går for fort. Passasjerene må være tydelige i meldingene sine, sier Trond Olsen.