INNSENDT: Mandag kveld rykket politiet ut til fulle ungdommer ned i 14-års alderen på Nesodden. Ungdom og alkohol er en farlig kombinasjon. Den beste medisinen er kjipe foreldre.

Flere av ungdommene som samlet seg ved Storseilene mandag kveld skal ha vært svært beruset.

Ungdomstid er brytningstid, og for mange betyr det å eksperimentere med alkohol. Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år, og halvparten av 15-16-åringer har drukket alkohol det siste året. At mange drikker alkohol tidlig, betyr ikke at det er bra.

Sannsynligheten for å bli utsatt for, eller å utøve vold, øker nemlig ved inntak av alkohol. Det samme gjelder sex man angrer på, overgrep eller å ta bilder og å bli fotografert – med uønsket spredning på nett.

Ungdomsdrikking er et foreldreansvar

Til tross for hva mange tror, viser forskning at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og at ungdom med klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Og de som får tilsendt alkohol med hjemmefra drikker ikke mindre, men drikker dette i tillegg til det de får tilgang til på festen.

Høst er høytid for ungdomsfester og alkohol. Ny skole, nye klasser og nye klassekamerater betyr mange å bli kjent med – og mye å bevise. Sannsynligheten for at ungdommer eksperimenterer med fest og alkohol denne høsten er stor. Sannsynligheten for at du er der når tenåringen din drikker, og utsetter seg for fare, er liten. Derfor har vi en oppfordring til dere foreldre: Vær kjipe i tide.