Gå til sidens hovedinnhold

Sara (15) lurer på hvorfor ikke flere jenter vil være ute og lafte

Artikkelen er over 3 år gammel

Sara Syvertsen Bøhlerengen og hennes medelever på Bakkeløkka ungdomsskole gjør susen når ventebua på Spro brygge skal rives ned og bygges opp igjen.

Denne uka startet de såkalte ALF-elevene fra niendeklasse ved Bakkeløkka ungdomsskole, altså dem som har valgt faget «arbeidslivsfag», et helt spesielt laftekurs. Imellom fem og ti timer i uka skal de jobbe med lafting fram til våren, når deres store «mesterprøve» skal stå klar.

Gjennom et samarbeid skolen, Spro vel og Fortidsminneforeningen har inngått skal nemlig elevene være med på restaureringen av ventehuset på søndre Spro brygge.

– Tanken er å lære ungdommen gammelt håndverk og la dem få ha «svenneprøver» og «mesterprøver», sier Simen Havig-Gjelseth leder i Spro Vel, som har en dobbeltrolle i prosjektet.

Får «svenneprøve»

Han er leder i Spro vel som har ansvar for restaureringen av en laftet ventebu på Spro brygge, og han er «Anno-Simen» som skal lede arbeidet i NRK Anno-spil, med «svenneoppgaver» og senere «mesteroppgaver».

Havig-Gjelseth knivet som kjent om seieren i realityserien som gikk på NRK1 i vår.

Les også

I kveld kan Simen Havig-Gjelseth (45) ta seieren i tv-serien Anno

– Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor det ikke er flere jenter enn meg, sier Sara Syvertsen Bøhlerengen. Hun liker best å drive med fysisk aktivitet og jobbe med noe og har derfor valgt arbeidslivsfag.

Eneste jenta

– Det morsomste å være ute, og å få se hvordan de bygde hus i gamle dager, sier hun og gleder seg til våren når de skal være med på å lage et helt hus på Spro.

– Det blir mesterprøven deres, sier Simen Havig-Gjelseth. Allerede på fredag skal elevene ha sin første svenneprøve i Anno-stil. Da får de utdelt et lite laftesett, et hundehus, som de skal bygge sammen.

I tillegg til skolen og Spro vel er altså Fortidsminneforeningen involvert. Det hele kom i stand fordi Spro vel søkte om støtte fra Fortidsminneforeningen.

– Da ble de del av et prosjekt vi kaller «Kulturminner for alle» som foregår over hele landet, sier Benetikte Heyerdahl fra Fortidsminneforeningen.

– Viktige håndverk

– Det er kjempeviktig at de tradisjonelle håndverkene blir holdt i hevd, ellers dør de ut, sier hun.

Tradisjonshåndverker Audun Eken fra Sigdal er kursets lærer.

– Laftekurset skal følges opp senere med kurs i manuell splitting av stein med kiler, og miksing og maling med linoljemaling, sier Havig-Gjelseth.

Elevene virker svært fornøyde og svarer i kor når vi spør:

– Dette er kjempegøy og interessant.

Bildeserie

Se lafteungdommene på Fagerstrand

 

Les også

Vei i vellinga for ventehuset på Spro

Kommentarer til denne saken