- Vi badet i den blå lagune, red på islandshester, besøkte geysirer – og en garnfabrikk, forteller Hanne Johannessen, Simone Bergh og Josefine Strøm - alle 9-klassinger på Tangenåsen ungdomsskole. Garnfabrikken heter Istex og er Islands eneste garnprodusent. For det var til Island den litt uvanlige høstturen gikk. Her hadde jentene følge med flere andre nesoddinger og Frogn-folk. Tjue var de til sammen: 14 ungdommer fra Dal, Drøbak og Tangenåsen pluss noen mødre. Målet var å komme nærmere strikkingens hemmeligheter.
- Uforglemmelig
- Det har vært en uforglemmelig workshop, sier Lise Nymark som er opphav til det hele.
I tre år har nemlig den utdannete faglæreren i kunst og håndverk drevet prosjektet «Masker er KULTur» hvor alle barn og unge er velkommen til strikkekvelder hver siste onsdag i måneden i Kafé Tangenten. Arrangmentet har vært både på NRK Supernytt, Østlandssendingen og TV2 - ved siden av Amta naturligvis. Ikke bare ungdom, men alle er velkomne til dette strikkesamværet.
- Det er en veldig god atmosfære på disse kveldene, folk strikker på egne arbeider, får hjelp hvis de trenger, lærer nye teknikker og møter nye venner i kafeen, sier Nymark.
I høst resulterte altså det hyggelige strikkefellesskapet i en ullnær Islandstur. Reisefølget bodde i en leilighet i Reykjavik og betalte en redusert egenandel for å være med. Mye penger var samlet inn via lotteri og jobbing og bittelitt fikk de sponset fra Rauma og Istex. Nymark er opptatt av at det skal være så rimelig som mulig. De månedlige strikkeverkstedene er gratis.
- På Island fikk jentene mye oppmerksomhet og positiv respons for strikkingen og deres unge alder, sier Lise Nymark.
Og med sponset garn fra to fabrikker ble det håndfaste bevis på all strikkingen - som foregikk etter tradisjonelt islandsk mønster, med tre farger, og fem pinner.
Islandsk pannebånd
- Vi strikket pannebånd og luer med islandsk mønster, forteller Hanne, Simone og Josefine og opplyser at den islandske ulla er litt stivere enn den vi er vant til.
- Det er fordi sauene beholder ulla til den blir lang. Da blir klærne veldig varme, forklarer de.
Det morsomme er jo at sauene opprinnelig er importert fra Norge for omtrent tusen år siden.
I tillegg til luer og pannebånd kjøpte noen av deltakerne inn garn til å strikke ekte islandsgenser – altså ikke den med lus som vi kjenner fra Bellona, men en i såkalt rundflettingsteknikk.
Lise Nymark har merket at strikking og annet håndarbeid har fått et kraftig oppsving de siste årene.
- Vi jobber med små arbeider som de unge kan ferdigstille på kort tid, gjerne i løpet av kvelden. Voksne deltakere kan også prøve seg på oppskriftene, men må ha med materialer selv.
Nå kommer mellom tretti og femti på de månedlige strikkekveldene i Tangenten.