Bryter barrierer: – I stedet for bare å jage fjelltopper vil vi gi afghanske jenter et nytt syn på seg selv og hva som er mulig å få til, sier Thomas Lund (til v.) og Sajan Holmgren som skal lede fem jenter til en fjelltopp på over 6000 meter. Nøyaktig hvor fjellet ligger, kan de av sikkerhetsgrunner ikke gå ut med. Foto: Mariann L. Dahle

De tar afghanske jenter til verdens tak

Av
Publisert

Det startet som en egotripp, med barske mål om å erobre tinder. Men noe skjedde i møtet med fattige afghanere. I løpet av 2017 tar Thomas og Sajan med seg fem afghanske jenter til en fjelltopp på mer enn to ganger Galdhøpiggen. Hva i all verden tenker de på?

Det er ikke uten risiko Thomas Lund og Sajan Holmgren legger ut på en fire ukers ekspedisjon i afghansk villmark. Med på laget har de fem jenter fra 19 til 24 år. Seks yak-okser bærer utstyr fram til en isbre, deretter må teamet klare seg selv. I løpet av tolv dager er målet å bestige en tinde de av sikkerhetsgrunner ikke vil si navnet på, bortsett fra at den er på godt over 6000 meter.

Topp motivert: Sajan og Thomas med de fem jentene i Kabul tidligere i vår.

Topp motivert: Sajan og Thomas med de fem jentene i Kabul tidligere i vår. Foto:

Å gi afghanske jenter utfordringer, opplevelser og kunnskap, er for mange kontroversielt. I prinsippet skal de ikke engang forlate huset uten oppsyn av en mann fra familien. Nå  skal altså to vestlige menn på frivillig basis lede an i en ekspedisjon til et fjell ingen har besteget siden 70-tallet.

En måned uten bomber

– Vi vil gi jentene en måned i frihet, uten undertrykking og trusler fra selvmordsbombere. Det lever de med i Kabul hver eneste dag, sier Thomas Lund.

Amta møter klatreduoen på Ursvik på Nesodden, der Thomas Lund bor med kone og to barn. Sajan Holmgren har tatt turen fra Spikkestad hvor han jobber som mekaniker. Lund jobber til daglig i UDI, men turen gutta skal legge ut på er i privat regi.

Både mødre og fedre støtter

– Det som har overrasket mest er at foreldrene gir sin fulle støtte til at jentene skal få være med. De vil at døtrene skal utvikle seg og bidra med noe meningsfylt i det afghanske samfunnet, forteller Thomas mellom leker og klatreutstyr hjemme på Nesodden.

I år skal fem år med forberedelser settes ut i livet. Se for deg følgende; Du setter Galdhøpiggen oppå Galdhøpiggen, og fortsatt er det langt igjen. Afghanistan gjemmer enorme fjellkjeder, etter sigende over 1000 fjell over 6000 meter.

– Hadde freden funnet veien til det krigsherjete landet ville fjellklatrere som vil først til toppen ankommet i hopetall, sier Sajan og Thomas.

Siden 2009 har de vært på utkikk etter «annerledes» fjelltopper. Etter klatring flere steder i verden, kom de til Afghanistan. Og møtte et folk som bergtok dem.

Jentene har trent i skjul til fjellturen i mange måneder.

Jentene har trent i skjul til fjellturen i mange måneder. Foto:

Så seg selv i nytt lys

– Afghanistan er et vakkert land med gjestfrie og kloke mennesker som lurte på hva vi skulle der. De antok at når vi hadde reist så langt var det for å utrette noe viktig. For lokalbefolkningen var det uforståelig at vi reiste bare for å oppleve. Det føltes litt bedre å si at vi klatret – men bare litt, for afghanere i fjellområder har lært at de må holde seg unna fjell, sier Thomas Lund. Den norske klatreduoen så seg selv med afghanske øyne: To menn fra den rike delen av kloden som brukte verden som tumleplass.

– Mange lever svært kummerlig, og der sto vi, sier Thomas Lund, opprinnelig haldenser.

Det ble mer og mer tydelig for dem at de måtte gjøre noe. Denne klatreturen skulle være noe mer enn bare klatring. Etter hvert kom de i kontakt med organisasjonen Ascend Athletics, dannet av amerikanske Marina LeGree i 2013. LeGree hadde jobbet med bistand i Kabul i sju år før hun startet organisasjonen hun nå driver på fulltid.

Mestring og selvtillit: Afghanske kvinner vil og kan. – Jeg har sjelden sett en mer motivert gjeng, sier Sajan Holmgren om laget som satser på å nå toppen.

Mestring og selvtillit: Afghanske kvinner vil og kan. – Jeg har sjelden sett en mer motivert gjeng, sier Sajan Holmgren om laget som satser på å nå toppen.

Siden 2015 har de samarbeidet og nylig ble det opprettet en norsk gren: Ascend Athletics Norway. LeGree har siden oppstarten tatt med med afghanske jenter til topps, lært dem organisering, å jobbe som et lag, å lese og skrive. Betingelsen er at de lærer det de kan videre til andre jenter.

Bygger selvtillit

Å bygge afghanske jenters selvtillit ville de norske gutta være med på. Prosjektet «Afghanske jenter til toppen av verden» er et såkalt Not-For-Profit-prosjekt for å bedre afghanske kvinners vanskelige situasjon.

Det er mange kostnader ved en klatreekspedisjon. Budsjettet må dekke transport og utstyr som er nødvendige for å gjennomføre prosjektet.

– På grunn av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan fører dette til ekstra kostnader. Vi tar ingen sjanser, sier duoen som er avhengig av økonomisk støtte fra folk flest gjennom crowdfunding. Målet er 100.000 kroner som vil dekke ca. halvparten av utgiftene de til nå har betalt selv.

Mye planlegging: – Men ingen opptråkket rute. Den må vi finne selv, sier Thomas og Sajan.

Mye planlegging: – Men ingen opptråkket rute. Den må vi finne selv, sier Thomas og Sajan.

Trenger din hjelp

- Men nå trenger vi hjelp, sier klatrerne som setter pris på hver krone som drypper inn. Per i dag har prosjektet fått inn cirka 27.000 via nettsiden bidra.no.

– Vi gjør dette på frivillig basis og betaler alle utgifter knyttet til reise og opphold selv, forklarer Thomas og garanterer at hver krone som gis vil gå til prosjektet.

Sajan forteller at ekspedisjonen vil bli dokumentert med bilder og film som skal publiseres i afghanske, så vel som internasjonale medier. Jentene blir viktige forbilder og symboler på hva som er mulig å gjøre som afghansk kvinne, og ikke minst hvilke mål man kan nå om man står sammen.

– En prestasjon som å nå en fjelltopp flytter grensene for hva afghanske kvinner er i stand til å gjøre og setter et eksempel for unge i Afghanistan, mener klatrerne som var i Kabul i mai for å planlegge sommerens ekspedisjon. Sajan forteller at han sjelden har sett en mer motivert gjeng enn jentene som trener i skjul før turen.

Knalltøffe forhold

På 4000 meters høyde kan temperaturen variere fra minus 20 om natten til pluss 20 på dagtid. I tynn luft mister man matlyst, blir kvalm og får hodepine, i tillegg blir det mye venting.

– Da gjelder det å holde humøret oppe, smiler Sajan, som vet at en slik tur ikke er for pyser. Trening og opplæring tas på største alvor. Jentene har erfaring med vanlig fjellklatring og blant annet trent med isøkser. Dette er nærmeste uberørte fjell, så faste ruter finnes ikke, men ekspedisjonslederne har forsøkt å skissere en trasé til toppen basert på satellittbilder.

– Jentene er innstilt på å gi alt for å nå målet, sier Sajan Holmgren. Med unntak av en snakker alle engelsk. Skredsøkere, satellitt-telefon med daglige meldinger, samt kunnskap om førstehjelp, er en selvfølge. Helly Hansen har sponset med friluftsklær som skal holde dem tørre og varme.

Fram til fjellfoten må teamet gjennom områder der det kan være såkalte spottere. De kan true med – eller i verste fall gjennomføre – kidnapping. I tillegg er områdene utsatt for snøras og jordskjelv.

– Jentene og familiene deres er innforstått med alt. De har sett at organisasjonens arbeid fungerer, hvordan jentene blir en ressurs, forteller klatrerne som har støtte fra egne familier.

– Ja, uten hadde det ikke gått, sier duoen som innrømmer at de for tiden er i en «boble» og for det meste tenker afghanske fjell. Thomas Lund legger til at kona har uttrykt størst bekymring for om alt vil gå bra med de afghanske jentene.

Thomas Lund hjemme på Nesodden.

Thomas Lund hjemme på Nesodden.

De som deltar på ekspedisjonen vil i etterkant gi mye oppmerksomhet rundt Ascend's arbeid. Jentene er ikke redd for å stå fram med hva de har vært med på.

– Jeg tror kanskje det er vi to som kommer til å lære mest, sier Thomas Lund og kikker på klatrekameraten.

– Om vi skulle bli liggende værfast over breen på ca. 3500 meter og ikke når toppen over 6000 meter, så er det faktisk ikke det viktigste. Jentene vender hjem sterke som okser, uansett.

Siden du kan støtte aksjonen på finner du HER.

FAKTA Ascend Atletics:

Startet av amerikanske Marine LeGeer i 2013.

Med fjellklatring og ekspedisjonsliv som verktøy skapes selvstendige og sterke kvinner.

Jentene lærer organisering og samarbeid på tvers av etniske, religiøse og sosiale skillelinjer.

Siden oppstarten har ca. 20 jenter hvert år deltatt i prosjektet . I Kabul må jentene trene og øve på klatring i skjul. Samtidig får de opplæring i organisasjon og ledelse.

Deltakerne får være med ett år og er forpliktet til å dele sin kunnskap med andre jenter i nærområdet.

Nylig dannet Thomas Lund og Sajan Holmgren en norsk gren av Ascend Atletics.

I løpet av noen uker drar de til Kabul for å bestige et fjell på godt over 6000 meter. Med på laget har de fem afghanske jenter.

Se mer på nettsiden ascendathleticsnorway.wordpress.com.

Ønsker du å støtte ekspedisjonen - se www.bidra.no og søk på «Afghanske jenter til toppen av verden».

LES OGSÅ:

  Ida forteller historien om gutten som vokste opp i et telt ved en bensinstasjon

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken