Glenne/Midtveien: Amortegui og Agredo driver et kaffebrenneri på Hellvikskog. I fjor startet de to opprinnelige kolombianerne, bosatt på Fagerstrand, firmaet Glenne Kompost. Her lager de jordforbedringsprodukter, med Torgeir Koteng og Hagespesialisten som medeier.

Sist sommer begynte de å eksperimentere med produktene på noen dyrkingsfelt på Øvre Glenne gård.

– Disse jordbærene plantet vi i fjor med bokashi, sier Amortegui og peker mot det ene av tre felt med jordbærplanter. Plantene har peker på er tydelig større og mer frodige enn de to naboefeltene – hvorav det ene har den beste jorda som finnes i området.

Hemmeligheten heter altså bokashi.

– Den består av gruten fra vår kaffeproduksjon, hageavfall, skall fra byggkorn, flis og mikroorganismer vi har funnet bak Tangenten, forklarer Amortegui og Agredo.

(Fortsettelse under bildet)


– Hadde kunnskapen

Ting skjøt ytterligere fart da de via Koteng kom i kontakt med Pål Gjertsen og virksomheten Global Enviro på Lier.

– Vi leverer kompostmaskiner til hoteller og storkjøkken rundt om i Norge, opplyser Gjertsen.

– Med maskinene og utstyret manglet vi bare den siste kunnskapen for å gjøre avfallet om til verdens beste og miljøriktige gjødsel. Maskinene gjør matavfallet til tørt strø i løpet av 18 timer – og reduserer matavfallet hos kunden med nitti prosent.

De gjenstående ti prosentene har blitt hentet av avfallsselskapene som tar det til forbrenning.

– Men da forsvinner jo alt av næringsstoffer. Vi hadde i mange år hatt tanken om å gjøre noe med det, men har ikke hatt tid eller kunnskap. Men så kom koronaen med tid, vi kom i kontakt med Carlos og Daniel og vi lagde et samarbeid ut av det.

(Fortsettelse under bildet)


– Gir bedre avling

I dag henter Global Enviro de siste prosentene av matavfall fra storkjøkkenene og får lagd flere ulike produkter i samarbeid med Glenne kompost. Foreløpig er det kompoststarter og biogjødsel i pelletsform.

– Produktene skaper raskere kompostering, gir ekstra næring til jorda, bedre avling og er tjue prosent mer effektiv enn kunstgjødsel, forsikrer de tre samarbeidspartnerne.

De selger også bokashibeholdere hvor man kan omskape kjøkkenavfall hjemme. Salget foregår via nettet og fra gårdsbutikken til Schrader gartneri. Stadig flere vil ha kompostmaskiner og bruke produktene.

Både Sunnaas og Nesoddtunet er nå i samtaler om å investere i Global Enviros kompostmaskiner.

Faktisk er hele maskinparken på farten.

– Jeg flytter alle maskinene for biogjødsel og kompoststarter til Nesodden fra fabrikken i Lier. Fra høsten vil alle produktene bli lagd her.

(Fortsettelse under bildet)


Er på flyttefot

Carlos Amortegui og Daniel Agredo har på sin side avtaler om både å levere Nesoddkaffe og annen kaffe til steder som Ramme gård, Schrader gartneri og Flasken – og hente kaffegruten etterpå.

– Nesodden kommune er blant dem som skal begynne å bruke kaffen vår, sier Amortegui og Agredo.

– Vi får en avklaring første uka i august, sier de håpefullt. Ved siden av dem på Glenne-jordet ligger hauger med hageavfall og flis klare til å bli ingredienser i jordforbedring, ved siden av flere store trekasser med blomster.

– De er fra Schrader og skulle kastes. Vi ser om vi kan redde dem med produktene våre, smiler de produktive Fagerstrand-mennene.

Også jordforbedringsvirksomheten skal få et nytt tilholdssted.

– Vi flytter til Midtveien, til et felt ved Hagefokus' lokaler.

Der vil de dessuten kunne ta imot hageavfall fra private.

Halvparten kaster dette i søpla, men for Sven og Anne-Mali blir det gull