Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Østlandet

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

ØSTLANDET: Tirsdag sendte Meteorologisk Institutt ut farevarsel for Østlandet. Farevarslet er satt til gult nivå som betyr «vær oppmerksom, dette blir utforedrende». Det er nemlig ventet styrtregn på Østlandet nærmere helgen.

- Dette været er ventet litt fram i tid, men vi ønsker å være tidlig ute slik at folk kan forberede seg. Å varsle tidlig betyr også at situasjonen kan endre seg noe, sier Hanne Beate Skattør ved Meteorlogisk Institutt til Amta tirsdag ettermiddag.

Styrtregn

Men det vi har i vente nærmere helgen, og som er bakgrunnen for farevarslet, er altså et lavtrykk som kommer sørfra og som vil gi kraftige regnbyger og styrtegn. Skattør forteller at været ser ut til å melde sin ankomst fredag og fortsette utover lørdagen.

Meteorologisk institutt melder at det er ventet mellom 15 og 25 millimeter nedbør på en time.

Med kraftige regnbyger av denne typen er det fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord og flomskred der regnbygene treffer. Meteorlogisk institutt oppfordrer derfor folk til å vurdere behov for forebyggende tiltak.

- Vi vet ikke nøyktig hvor nedbøren vil falle som verst. Det kan se ut som Sørlandet er aller mest utsatt, men det vil også komme kraftige regnbyger østafjells, sier Skattør.

Farevarsel

 FargeResponsType situasjonBetegnelse
   GulVær oppmerksomUtfordrendeGult nivå
   OransjeVær forberedtAlvorligOransje nivå
   RødSikre verdieneEkstremRødt nivå'

Kilde: Meteorologisk Institutt

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken