Kan bli opp mot 20 grader - Men det blir ikke like fint vær som i helgen

VENTER VARME DAGER: Vil du ha mer vår og varme, er torsdagen dagen med best utsikter denne uka, i alle fall i Sør-Norge. (Meteorologisk institutt)

VENTER VARME DAGER: Vil du ha mer vår og varme, er torsdagen dagen med best utsikter denne uka, i alle fall i Sør-Norge. (Meteorologisk institutt)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fuktig og varm luft er på vei og vil prege værsituasjonen denne uka. Det byr også på utfordringer med obs-varsler for jord- og snøskredfare.

DEL

[Nettavisen:] Høytrykket som lå over Skandinavia i helga ble borte og gradvis erstattet av et lavtrykk som dro med seg fuktig og mild luft. Onsdag og torsdag denne uka er sjansene størst for mange plussgrader.

- Tror ikke det blir strålende

- Da får store deler av Europa, Sverige og Norge varmere luft, og det er gode sjanser for 20 grader flere steder sør for Nordland torsdag. Men jeg tror ikke det blir strålende, fint vær, og det kan komme noen regnbyger, sier meteorolog  Justyna Wodziczko til Nettavisen mandag.

Her kan det bli regnbyger

Lavtrykket som nærmer seg kommer inn over Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge i løpet av et par dager. Her kan det bli regnbyger. Fra onsdag ventes det stor lavtrykksaktivitet og mye fuktig og mild luft treffer Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.

- Her blir det ganske mye nedbør, spår meteorologen.

- Østlandet får stort sett oppholdsvær, men en liten stiv kuling fra sørvest på Vestlandet kan komme som fallvind ned fra fjellet i øst. Så det blir nok ikke så strålende som vi opplevde det i helga, sier meteorologen om værutsiktene Østafjells.

Advarer for jord- og snøskred

For Østlandet er det sendt ut obs-varsel om jordskredfare på gult nivå denne uka. Varselet gjelder perioden tirsdag til onsdag og i fylkene Telemark, Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark, Oslo, Akershus og Trøndelag.

Se oppdatert skredvarsel på varsom.no

Det ventes mye snøsmelting spesielt i lavlandet og i dalstrøk, 15-25 mm/døgn, ifølge yr.no. Vannmetningen i jorden er høy i lavlandet (under 300-400 moh), og faren for jord- og flomskred vil øke gradvis med økende grunnvannsstand og vannmetning. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med økende vannføring er spesielt utsatt, heter det i varselet.

 Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna. Hold vannveier og avløpsrør fri for snø/is, sedimenter, søppel, kvist og løv, lyder rådet.

I nord er det varslet skredfare på rødt nivå. På mandag ventes det stor snøskredfare i region Sør-Troms og Indre Troms. Problemet er vedvarende svakt lag og våte løssnøskred.

- Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred kan treffe skredutsatte veier og bebyggelse, heter det i varselet på yr.no.

Her er sjansene for vårflom størst

Det er Sør-Norge, Finnmark og Nord-Troms som har størst sannsynlighet for vårflom i år, ifølge NVE. I Sør-Norge gjelder det de store elvene østafjells som dreneres i fjellområdene i Sør-Norge, inkludert indre strøk av Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag samt sideelever til de større elvene østafjells. I Finnmark og Troms gjelder det særlig vassdrag som drenerer Finnmarksvidda, men også flere steder på ytre strøk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken