Blir du engstelig av tordenvær? Her er tre gode tips

Regnet kom inn over fjorden som en vegg 6.juni. Og været hadde med seg masse lyn og torden.

Regnet kom inn over fjorden som en vegg 6.juni. Og været hadde med seg masse lyn og torden. Foto:

DEL

Blir du engstelig av tordenvær, eller elsker du at det buldrer, braker og blinker rundt deg?

Her er noen tips fra meteorologen til hva du bør unngå å gjøre når det lyner og tordner:

Unngå ting som leder strøm

Lynet går helst gjennom materialer som yter minst mulig elektrisk motstand. Derfor er ting som kan lede strøm, som vannkraner, strømkabler, maskiner koblet til strømnettet og andre store metallgjenstander utrygge. Unngå å ta i disse når det lyner og tordner.

Minimer risikoen for skade på elektriske apparater ved å trekke ut strøm- og nettkablene, slik at det blir vanskeligere for lynet å komme inn i dem hvis det skulle slå ned. Batteridrevne ting og trådløse koblinger kan brukes, så lenge de ikke er i fysisk kontakt med strømnettet.

Her er du tryggest

Innendørs er det svært liten risiko for å bli skadet av lyn, men det aller tryggeste er å sitte et sted hvor du har sammenhengende metall på alle sider rundt deg. Det kan være for eksempel en bil, et tog eller inne i en metallbåt.

Hvis lynet slår ned mens du er på et slikt sted vil det nok oppleves som skremmende. Men så lenge du unngår fysisk kontakt med metallet, er det ufarlig.

Så langt borte er lynet

Fordi lys beveger seg fortere enn lyd, vil du se lynet før du hører tordensmellen. Jo lenger borte tordenværet er, desto lengre tid tar det mellom de to. Tell antall sekunder fra du ser lynet til du hører lyden. For hver ekstra tre sekunder det tar, er uværet omtrent en kilometer lenger unna. Det vil si: tar det tre sekunder, er lynet en kilometer unna. Tar det seks sekunder betyr det to kilometer avstand, ni sekunder betyr tre kilometer, og så videre.

Sjekk også rådene til ditt forsikringsselskap når det lyner og tordner.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags