Nå kommer sommeren, men bare på besøk

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

FOLLO: Langtidsvarselet fra Meteorologisk institutt lyser gult av sol hver eneste dag, og temperaturen viser hele 20 grader på fredag.

Er det en smak av sommer vi kan glede oss over nå?

- Ja, jeg tror nok jeg kan bekrefte det. Når temperaturen kommer opp i 20 grader, kaller vi det en nordisk sommerdag. Og det er gode muligheter for 20 grader denne uken, sier meteorolog Per Egil Haga til ØB.

Høytrykket som gir det fine mai-været, blir liggende en stund framover. Vindforholdene blir rolige, og vi kan forvente at temperaturen holder seg på 15 til 20 grader.

Pollen overalt

Det varme været kan skape utfordringer for rundt en million nordmenn som sliter med allergi. Med varmen øker også blomstringen av bjørka. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) bør du starte medisinering nå om du ikke allerede har gjort det.

- Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, forklarer pollenforsker Hallvard Ramfjord, på NAAF sine hjemmesider.

Visste du at du kan få pollevarsel rett på telefonen? Klikk her for å lese mer

Minimum faktor 15

Etter en lang vinter og en kjølig vår lengter nok mange etter å få litt sol på den bleke kroppen. Meteorologen advarer mot sterk UV-stråling, og råder til oss til å bruke solkrem med minimum faktor 15 og solbriller.

- Både i fjellet der snøen fortsatt ligger, men også her i lavlandet må man beskytte seg mot UV-stråling. Særlig midt på dagen bør man smøre seg godt med faktor, og bruk solbriller, råder han.

Kjøligere i helgen

Prognosene for helgeværet er litt mer usikre. Høytrykket ser ut til å være på vikende front. Det blir mer skyet vær og temperaturen synker.

- Jeg kan ikke utelukke en liten regndråpe i lufta, så vi får bare nyte denne uken.

Hva med 17.mai? Må vi bruke strømpebukse eller ikke?

- Det er litt tidlig ennå. Vi får se i slutten av uka, sier meteorologen.

Artikkeltags