Nesodden: Før pandemien hadde de den vellykkete forestillingen «Hood». Da var det hele 200 som fant veien til arrangementet. Nå håper de å gjenta suksessen.

– Vi er mange på Nesodden som ønsker det beste for ungdommene her ute og arrangerer ulike ting. Vi må hjelpe hverandre og løfte fram disse arrangementene, sier teaterpedagog og leder for Nesodden Teaterfabrikk, Margrete Bratberg.


Møtes i et felles prosjekt

Nå viser de den nyskrevne familieforestillingen og musikalen «Kra Kra». Den handler om identitet og tilhørighet. Ungdommene er mellom 13 og 18 år og har blitt en sammensveiset gjeng under øvingene, som sammen har utviklet det publikum får se på scenen.

De har diskutert seg imellom: «Hva skal vi fortelle her?» «Om vi vinkler om denne scenen, så kommer tematikken bedre fram».

Dette har ifølge Margrete gitt resultater.

– De øver og øver og det skapes magiske øyeblikk mellom dem på scenen. De tar vare på hverandre og møtes i et felles prosjekt, sier Margrete.

Musikken er nyskrevet og ligger ute på Spotify og forestillingen passer godt for alle fra ni år.

De har skapt en forestilling der de utfordrer gitte sannheter. På Kråkeberget bor kråkene, det har de alltid gjort. De er en sterk og trygg flokk fordi alle både ser like ut og mener det samme i ett og alt. Dette har aldri blitt utfordret.

– Vi er stolte av forestillingen og vil dele den med flest mulig. Vi vil vise fram dette spennende ungdomsarbeidet, sier Margrethe.


Ønsker å nå de unge

Etter siste forestilling lørdag kveld vil de altså arrangere en etterfest. Der serveres det pizza, er åpen kafé, musikk med quiz og kule premier.

– Vi håper at mange ungdommer vil finne veien dit.

Margrete opplever at det kan være vanskelig å nå ut til ungdom. De har mange alternativer.

– Forskning viser at ungdoms største og viktigste oppgave i livet er å passe inn. Hvem skal da bli den første som sier at de skal dra på noe, eller synes at noe er gøy?


– Føler meg kjempeprivilegert

Margrete har imidlertid stor tro på at kulturarenaer er gode møteplasser for ungdom. Hun er ansatt i kulturskolen i Oslo og der har hun også teaterprosjekter. Da Amta prater med henne, er hun på vei med nesoddbåten over til Oslo. Der skal hun i helgen skal arrangere teaterfestival for 300 elever på Blackboks.

– Det blir en oppvarming for deg?

– Ja, det kan du si.

Margrete hadde en periode etter pandemien, der hun følte at all kreativitet og initiativ var brukt opp. Pandemien ga også mange ungdommer hard medfart.

– Vi hadde snudd oss rundt så mange ganger. Jeg var tom for indre motivasjon.

Dette snudde imidlertid fort, da de igjen sto på scenen med forestillingen «Koko» første helg i april. Da følte hun på stolthet, samhold og ny giv.

– Hva er drivkraften bak jobben din?

– Det er å løfte fram ungdommen til å finne motet til å bli trygge og gode voksne. De lærer om seg selv og om andre, og tør å stå i det. Jeg føler meg kjempeprivilegert som får være med på denne reisen, avslutter Margrete Bratberg.