Eller skal vi la 300 menn dø neste år?

PSA = Prostata Spesifikt Antigen, Prostatakreft = PK, Prostatakreftforeningen = ProFo.

Tenk tanken: Hvis du kunne beholdt pappan din, mannen din, broren din – i 20-30-40 år til, til de døde av noe annet og ikke for tidlig i prostatakreft = PK, hva ville du gjort for å kunne hindre det?

Lar det seg hindre?

Hvis det finnes en billig og bra løsning som vil redde 300 av de 1000 mennene som vil dø hvert år av PK, ville ikke du også at vi skulle brukt den?

Nesten ingen merker at de har PK.

Det er veldig hyggelig å ha en normal, funksjonell og frisk prostata, men det er uhyggelig når det er blitt kreft i den, spesielt når kreften truer med å ta livet av deg.

Tall viser at én av seks menn vil få prostatakreft. I Norge. Det er mange det. Norge ligger som nummer tre på verdenstoppen i antall nye tilfeller av PK i verden.

Tall viser at én av seks menn vil få prostatakreft. I Norge

Lars Bjerke, Leder av ProFo-Oslo, Drøbak

I Norge er det 5000 menn som hvert år får denne krefttypen. Og brått – for denne kreften rammer brått - for det er så lite symptomer.

Hele ni av ti, som får PK, sier de ikke har merket noe som helst på forhånd. Så kommer resultatene, beskjeden, dommen – du har kreft! Alt man vil da er å få dette bort så fort som mulig, få den operert ut eller bestrålt, for at vi skal kunne beholde livet en stund til.

Dette er ikke bare en sykdom som rammer eldre menn, noen får PK allerede i 40-årene. Og den er så dødelig at 1000 menn dør hvert år.

PK er en type ondartet kreft med alt fra saktevoksende til hurtigvoksende varianter. Oftest har hver pasient flere områder i prostata med kreft, og som da kan være av forskjellig ondartethet.

Stort sett så vil det gå mange år før de som får en ondartet type, vil dø av kreften. De som har en mer saktevoksende form kan leve med kreften til de er gamle og dør av noe annet. Vel 60.000 nordmenn lever med sin PK med mer eller mindre plager.

Ingen annen kreftform i Norge tar flere liv per år enn PK. Kanskje kjedelig statistikk, men det er uhyggelig å være en del av den. De fleste av oss i ProFo er blitt en del av statistikken.

Ingen annen kreftform i Norge tar flere liv per år

Lars Bjerke, Leder av ProFo-Oslo, Drøbak