Rapstjernene tilbake: Robin Sharma og Thomas Bugge spiller inn sin andre musikkvideo på Oscarsborg, denne gang med låten «Fedrelandet» og artist Gaute Ormåsen på laget. Alle foto: Peter Gløersen

«Visst fanden skal det skytes video»

De norske rapstjernene Robin og Bugge tok med seg Gaute Ormåsen og uniformer fra andre verdenskrig for å spille inn ny YouTube-video på Oscarsborg.
Av
Publisert
DEL

– SIST VI VAR her forelska vi oss i stedet, og vi visste med en gang vi skrev «Fedrelandet» at vi ville spille inn videoen på festningen, forteller Robin Sharma.

Rapduoen består av Robin Sharma og Thomas Bugge, og er blant Norges mestselgende rapartister.

De står bak en rekke hitlåter, blant annet sangen «Bongo Drum», som også ble filmet på Oscarsborg i 2013.

PÅ SOMMERENS HITTIL varmeste dag kommanderer regissør Mikkel Gulliksen til ett siste klipp med pushups. Dette til skuespillerne, iført ulluniformer fra andre verdenskrig, sin store fortvilelse.

Rap-debuterer: Ormåsen deltar for første gang i en raplåt. Her i borggården på festningen.

Rap-debuterer: Ormåsen deltar for første gang i en raplåt. Her i borggården på festningen.

Det diskuteres hvorvidt tyskerne brukte Gucci- eller Hugo Boss-uniformer, og om de kanskje var kjøligere.

– Disse lukter i alle fall litt andre verdenskrig, sier Bugge med et glis, mens Robin lurer på om jente-pushups er ok.

Jeg ble vel egentlig lurt med av Karl.

Tobias Svensen

ROBIN OG BUGGE er kjent med hendelsene som utspilte seg på borgen 9. april 1940. Det kjente oberst Eriksen-sitatet «Visst fanden skal det skytes med skarpt» har vært en kilde til humor og ordspill på settet.

Musikkvideoen er likevel ikke et forsøk på å gjenfortelle historien. Foruten de tidsriktige uniformene er det lite som tilsier at handlingen i videoen er lagt til krigsårene.

– I stedet handler det om å komme hjem, og det å savne noen og høre hjemme et sted. Det trenger ikke nødvendigvis være Norge, forteller regissør Mikkel Gulliksen, som har stått for flere store musikkvideoer og tidligere har samarbeidet med stjerneregissør Ray Kay.

Tidsriktige uniformer: Rundt 60 statister var med i innspillingen av musikkvideoen.

Tidsriktige uniformer: Rundt 60 statister var med i innspillingen av musikkvideoen.

Han er klar på at de som kjenner til historien vil kjenne igjen borgen, men er opptatt av å holde det nøytralt uten å fronte nasjonaliteter eller vise motstandere og krigshandlinger.

Team: Fotograf Annicken Aasheim og regissør Mikkel Gulliksen. Gulliksen står også bak videoene til hitlåtene «Bongo Drum» og «Elak Elak».

Team: Fotograf Annicken Aasheim og regissør Mikkel Gulliksen. Gulliksen står også bak videoene til hitlåtene «Bongo Drum» og «Elak Elak».

– Det kan jo komme reaksjoner, men vi gjør vårt beste for ikke å tråkke noen på tærne, sier Gulliksen.

UNDER ARBEIDET MED låten «Fedrelandet» var det én mann som sto i tankene til rapduoen – Gaute Ormåsen.

– Det er første gang jeg er med i en slik låt, og det er klart at det er kjempekult, sier Ormåsen, som sist holdt konsert i Drøbak i 2012.

Robin og Bugge er begge begeistret over at Ormåsen var villig til å være med.

– Slik vi forstår det har han helt siden han deltok i Idol i 2003 fått forespørsler fra mange rapartister. Det er først nå han har sagt ja, og det er jo stas, sier de.

ROBIN OG BUGGE er i disse dager aktuell med sangen «Best når jeg er full». Til tross for at låten er streamet over tre million ganger og høyt oppe på VG-lista, får de ikke opptre på Rådhusplassen 20. juni. Tilbakemeldingen var blant annet at sangen var for sterk kost for den årlige sommerkonserten. Det er en kjent sak at lettkledde jenter og fest går igjen av mange av videoene deres, men «Fedrelandet» er i en litt annen sjanger.

– Vi liker å utfordre oss selv. Vi gidder aldri å gi ut låter vi ikke liker og har troa på selv, men dette er første gang vi setter inn ressurser i noe som ikke er «partypakka», forteller rapduoen om sangen som skal slippes før juli.

DEN ENE HALVDELEN av Drøbaks egen DJ-duo Innertier, Karl Fredrik Dahl, var på settet for å støtte opp om innspillingen. Likevel var det kompisen hans, Tobias Svensen fra Drøbak, som endte opp på skjermen.

– Jeg ble vel egentlig lurt med av Karl, men det er gøy og litt slitsomt. Jeg hørte sangen først i dag, men gutta er flinke til å lage hits, så denne blir nok bra den og, sier han.

FAKTA:

  • Robin og Bugge er en gull- og platinaselgende rapduo fra Manglerud og Abildsø i Oslo.
  • Duoen består av Robin Stones (Robin Sharma) og Bugge Smalls (Thomas Bugge). Gutta møttes første skoledag på
  • Manglerud VGS da de havnet i samme klasse.
  • Det hele startet i 2005 da gutta meldte seg på en lokal talentiade i bydelen. Litt for morro, mest for å imponere jentene i klassen.
  • Med sin første låt, «Smil», gikk de til topps i denne konkurransen på Manglerud Ungdomsklubb.

  • I dag er gruppa en av Norges mestselgende rapgrupper.

  • Robin og Bugge er kjent for sine energiske live-konserter, og ikke minst for sine fengende radiohits.

  • Duen har hatt over 250 konserter omkring i hele Norge.